Bel vrijblijvend: 0572 - 373586

Authentieke reis olijven oogsten Bafameer

authentieke reis olijven oogsten Bafameer

Authentieke reis olijven oogsten Bafameer

Met deze authentieke reis olijven oogsten bij het Bafameer in Turkije komt u in de gelegenheid om handmatig olijven te oogsten en het produceren van olijfolie. De eenvoudigste en beste manier om olijfolie te waarderen is om het te proeven, net als wijn. Wij gaan de olijven oogsten met behulp van traditionele methodes die niet veel zijn veranderd sinds duizenden jaren. Deze week leren we ook hoe de olijven te bewaren, zodat ze lekkere borrel olijven worden. We ontdekken hoe lekker echte goede olijfolie kan zijn. Ook krijgen we een kookworkshop over typische Turkse gerechten. Natuurlijk mag iedereen voldoende olijf olie en olijven mee nemen naar huis.

De rijke symboliek en historische betekenis van de olijfboom

Het westelijke deel van Turkije is de grootste olijfolie producerende regio van het land (75%), en is beroemd om zijn hoge kwaliteit, vaak biologische olijfolie. De olijfboom heeft een rijke symbolische en historische waarde voor deze streek. De godin Athena won de strijd tegen Poseidon, om de stad Athena, met een olijftak. De olijftak groeide uit tot een boom, die honderden jaren oud werd en de Raad der Goden imponeerde met haar gezonde  gouden vloeistof, die uit het fruit kon worden geperst. De goudkleurige olie is geschikt om mee te koken en om wonden te verzorgen en de boom geeft schaduw tijdens de extreem hete zomermaanden en brandhout ter verwarming tijdens de lange koude winterdagen. De bomen hebben een gemiddelde levensduur van 300 tot 400 jaar. Duizend jaar oude bomen zijn geen zeldzaamheid. De olijfboom wordt dan ook beschreven als de “onsterfelijke boom” in de plantkunde en mythologie.

Hoogtepunten

  • Logeren in het centrum van een authentiek Turks dorp
  • Het deelnemen aan het oogsten van olijven met behulp van traditionele methodes
  • Leer olijven te verwerken tot een hoogwaardig biologische olijfolie
  • Het bereiden van Turkse lekkernijen in een kookles
  • Een blijvende herinnering van uw zelfgemaakte olijfolie

Het pension

We verblijven in het pension Agora in het dorpje Kapikiri (vroeger Herakleia), op de Oostelijke oever van het Bafameer, waar de tijd stil lijkt te staan. De 300 inwoners leven van hun eigen teelt, zoals olijven, katoen, citrusvruchten, kaas, honing, vis, runderen en schapen. Je geniet er van het eigen gebakken brood, mezes (Turkse tapas) en de wijn. Er zijn hangmatten en een lounge gedeelte om bij te komen van de dag. De kamers beschikken over een ruime wc/douche, een heerlijk bed, airco, cv en voor de liefhebber is er zelfs internet. In de uitgebreide bibliotheek is alle informatie over de streek te vinden, of het nu gaat om planten, dieren, vogels, geschiedenis of archeologie. Door vaste gasten wordt het gewaardeerd vanwege de stilte en als ontsnapping aan het hectische dagelijkse leven, een plek waar de heerlijke zelfgemaakte maaltijden je voor het leven fan maken van de Turkse keuken.

Om naar uit te kijken

De eigenaren van de olijfgaard belonen hun helpers met een heerlijke picknick lunch midden in de olijfgaard en dat zal deze week niet anders zijn. Een fles Turkse wijn, zelf gebakken brood, vlees boven een vuurtje gegrild en je zult genieten als goede vrienden. De olijfolie die je zelf mee naar huis zult nemen, zal zeker indruk maken met zijn uitzonderlijke kwaliteit.

Klik  hier voor een filmpje over het pension, de mensen en de omgeving. Onze Duitse collega´s van Seb Tours hebben dit i.s.m. de ARD gefilmd en uitgezonden in een tv programma over deze bijzondere plek.

Programma voor deze week

In de praktijk komt het wel eens voor dat er geschoven wordt met het programma i.v.m. de weersomstandigheden. Ook kan het zijn dat onze gids een voorstel doet om een andere activiteit in te lassen. Maar altijd in samenspraak met de groep. Tijdens de wandeling zijn er natuurlijk vele pauzes om bijv. te rusten – picknicken – fotograferen en niet te vergeten te genieten van alles wat je tegen komt. Uiteraard is het niet verplicht om alle dagen met het programma mee te doen. Het is immers jouw vakantie!

Dag 1: Aankomst.

Dag 2:
Ontbijt. Een wandeling door de oude stad Herakleia, wiens ruïnes lopen door Kapıkırı en de omgeving.  Börek (Turkse pastei) als lunch, klaargemaakt op een houtvuuroven, twee salades  van seizoen gebonden groenten en yoghurt afkomstig uit de lokale dorpen.
Na de lunch gaan we via een kleine wandeling naar de olijfgaarden en met de hand olijven plukken van de 50 tot 300 jaar oude bomen.  De olijven worden op ezels geladen en we keren terug naar het Agora pension. Gasten kunnen voor het diner relaxen in de kleine hamam (Turks badhuis).

Dag 3:
Onbijt. Olijven oogsten en verwerken met traditionele methodes (houten werktuig en hand gemaakte emmers) . Voor lunch staat een picknick tussen de  bijzondere rotsformaties van dit gebied, met sucuk (Turkse worst), kaas, tomaten, olijven, komkommer en halva.
In de middag worden de olijven per ezel terug gebracht naar Agora. We hebben een uur pauze. De olijven die de vorige dag zijn geplukt worden door de gasten onder begeleiding van de moeder van de familie bewerkt tot 2 soorten te weten çekişke (kırma) en dilme olijven.  De bewerkte olijven  kunnen door de gasten worden meegenomen als cadeautjes voor thuis.  Zij die behoefte hebben om te ontspannen na zo’n lange dag hebben de mogelijkheid om weer naar de hamam te gaan.

Dag 4:
Ontbijt. Trip naar Milas. We bezoeken de dinsdagmarkt en de lokale bazaar. Bezoek aan het Milas museum, Gümüşkesen monument, Baltalıkapı en Kurşunoğlu moskee.Vervoer naar het dorp Çomakdağ , gelegen op 30 minuten rijden vanaf Milas. Lunch in het huis van een dorpsfamilie met traditioneel eten zoals ayran (yogurt drankje). We maken een tocht langs de oude stenen huizen van  Çomakdağ. Het dorpsleven en de traditionele kleding van de dorpelingen zal u het gevoel geven dat  u een eeuw in de tijd teruggaat.

Dag 5:
Ontbijt. Olijven plukken en oogsten tot de lunch. Als lunch een picknick. De olijven worden door de ezels terug gedragen naar Agora. In de middag gaan we leren hoe we de olijven, geplukt in de vooraf gaande dagen, tot olie kunnen persen volgens de  soğuksıkım (koude-extrusie) methode. Eerst worden de olijven gekneusd door een stenen molen, daarna met voeten geplet in lauw water. Mehmet Akgun, de lokale zanger en dichter zal ons op zijn instrument vergezellen. Barbeque feest als diner om de oogst te vieren.

Dag 6:
Ontbijt. Na een lange en enerverende week kan deze ochtend, naar gelang de behoefte van de groep, vrij worden besteed.  Na de lunch neemt de groep deel aan een kookcursus en leren we traditionele gerechten klaarmaken, zoals keşkek, topuldak, karnıyarık (aubergines met gekruid fijngemaakte vlees vulling), en Turkse rijst pudding. Het tijdens de les klaargemaakte eten zal genuttigd worden bij het diner.

Dag 7:
Ontbijt. Vervoer per minibusje naar naar het nabij gelegen dorpje  Karahayıt. We lopen terug over een pad door de olijfgaarden, met een stop bij de  Kerdemlik Neolithic grottekeningen (7000-8000 voor Christus). De tocht loopt verder naar het Yediler klooster met zijn adembenemende fresco. Onze wandeling eindigt in het nabijgelegen dorp Gölkaya. Terug naar Kapıkırı.

Dag 8:
Vertrek. Ontbijt en dan vervoer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

Arrangementen:

Het kan gebeuren dat onderstaande arrangementen niet voor 100% bestaan uit singles/alleengaanden.

zondag 24 februari t/m 3 maart 2019 op basis van een 1 persoonskamer   € 1.145,00   infoBoeken
zondag 24 februari t/m 3 maart 2019 op basis van een gedeelde 2/3 persoonskamer   € 1.095,00  infoBoeken

Wanneer er geen andere personen zijn die een gedeelde geboekt hebben, dan vervalt de korting.

De prijzen kunnen wijzigen i.v.m. met de fluctuerende prijzen van de vliegtickets.

Wat is inbegrepen:
Retourticket Amsterdam – Izmir/Bodrum incl. 20 kg ruimbagage en 6 kg handbagage.
Transfers van en naar het vliegveld Izmir/Bodrum.
Overnachtingen in pension Agora, ontbijt, dinner, picknicks en lunch.
Engels talige gids voor de hele week
Kook cursus
Olijven en olijf olie, zoveel als je mee wilt nemen
Excursie naar Milas en Çomakdağ, inclusief entree gelden en parkeer kosten
Dag wandeling met gids
Nederlandse reisbegeleidster (Els) aanwezig

En wat komt er nog bij:
De consumenten bijdragen van het garantiefonds GGTO € 15,00 per boeking.
Visum kosten ca € 20,00 per persoon, zelf online te boeken.
Alle persoonlijke uitgaven en de consumpties in het pension.
Alle overige kosten.

Wij raden u aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

De aanbetaling voor deze reis is conform de algemene voorwaarden:
Na totstandkoming van de Overeenkomst dient binnen 14 dagen na ontvangst van de aanbetalingsfactuur 20% van de reissom te zijn voldaan met een minimum van € 50 per reiziger. Indien vliegtickets zijn inbegrepen, dient het volledige bedrag van de vliegtickets plus 20% van de reissom van het overige deel van de reis als aanbetaling te worden voldaan.
Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis te zijn voldaan. Bij totstandkoming van de Overeenkomst binnen 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis, dient de volledige reissom per ommegaande en in ieder geval voor aanvang van de Reis te zijn voldaan.

Mannen:

  • 1 x 60+

Vrouwen:

  • 1 x 50+

 

1 Reactie
  1. Is de eerst volgende reis gepland in 2019? Datum 24-11 is vol?

Geef een reactie

KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL51 ABNA 0581489713