Bel vrijblijvend: 0572 - 373586

Nieuwjaars wandeling Lemelerberg

Nieuwjaarswandeling Lemelerberg

Nieuwjaars wandeling Lemelerberg

Op zondag 13 januari de nieuwjaars wandeling Lemelerberg zien en beleven.
Singles Enzo organiseert de wandeling bij de Lemelerberg van ca. 10 km. door dit unieke gebied. Met hoogteverschillen en steeds weer verrassende natuur. Een ideale manier om te genieten van de prachtige natuur en om nieuwe mensen te leren kennen.

De Lemelerberg

Lemelerberg is een natuurreservaat van ruim 850 hectare. Honderd jaar geleden was de Lemelerberg een kaal natuurgebied. Doordat de schapen uit het gebied zijn verdwenen, is de Lemelerberg geleidelijk dichtgegroeid met bos. Om te voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit, heeft Landschap Overijssel sinds 1979 weer een kudde van ongeveer 400 schapen rondlopen in het gebied.

Tussen heide en jeneverbessen staan. Klimmen naar zo’n 78 meter hoogte. En dan … heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland. Hoe bijzonder is dat? Tijdens een bezoek aan dit grootste natuurterrein van Landschap Overijssel maak je kennis met stille heideterreintjes, mystiek jeneverbesstruweel, loofbos, sprankelende bronnen en stuivende zandvlaktes.

 • Ooit zo dicht bij een leeuw gestaan? We bezoeken het levensgrote beeld van de Leeuw.
 • Klim omhoog naar het hoogste punt (77.9 m + N.A.P.) en geniet van het weidse uitzicht.

Het natuurterrein Lemelerberg bestaat uit:

 • Archemerberg
 • Park 1813
 • delen van landgoed Archem
 • natuurontwikkelingsgebieden Archemermaten
 • Vossenbelt.

Het verhaal van de Leeuw op de Lemelerberg

Hoog op zijn sokkel zit de rode leeuw. Hij waakt over de Lemelerberg. Bij zijn oprichting in 1913 lag de leeuw op z’n sokkel. De liggende leeuw doorstond de tand des tijds niet. Hij werd aangetast door verweer en vernieling. In 1934 is de liggende leeuw vervangen door de hoog op zijn zuil zittende rode leeuw. Nog steeds kijkt hij uit over Park 1813.

Maar wat doet die leeuw daar?
In 1893 ging het slecht in de Nederlandse steden. Grote gezinnen leefden in bittere armoede in kleine ongezonde huisjes. Het natuurterrein Lemelerberg bestaat uit de Lemelerberg. De maatschappelijke onrust nam toe.
Een aantal welgestelde mensen maakte zich grote zorgen en richtte de Oranjebond van Orde op. Zij wilden de verpauperde stedelingen hoop bieden om aan het troosteloze bestaan in de stad te ontsnappen. De Oranjebond van Orde kocht woeste gronden aan om deze te laten bewerken door verpauperde arbeiders uit de steden. Het grote, uitgestrekte heidegebied van rond 1900 veranderde. De bond liet zijn oranjegezindheid blijken door herinneringspark ‘Park 1813’ aan te leggen vanwege het 100 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1913. Rechte lanen, met namen van de leden van de bond en slingerende paden werden aangelegd door de arbeidersuit de steden.

De leeuw, de symbolische ‘waakhond’ van de Oranjebond van Orde waakte over het park. De Oranjebond van Orde werkte in de loop van haar bestaan steeds nauwer samen met de Nederlandse Heidemaatschappij. In 1923, bij de opheffing van de bond, nam deze de bezittingen over.

Ga mee en geniet van de veelzijdigheid van de Lemelerberg

Zo zal de middag er ongeveer uitzien:

 • 11.00 uur: ontvangst met koffie of thee en appelgebak of krentenwegge bij de Café de Lemelerberg, kerkweg 32, 8148 PZ Lemele
 • 11.30 uur: aanvang wandeling van ongeveer 10 km.
 • 15.00 uur: einde wandeling. Nog even kletsen onder het genot van …………. Wanneer interesse, kan er ook nog wat gegeten worden (voor eigen rekening).

Prijs:

De prijs voor dit arrangement is € 10,- Boeken

Inbegrepen:

 • voor aanvang wandeling thee of koffie met appelgebak of krentenwegge
 • een prachtige wandeling
 • na afloop 1 consumptie (koffie, thee, bier of wijn)
 • gastvrouw en medewandelaar Els

Minimum aantal deelnemers: 8
Bij slecht weer (veel regen of spekgladde wegen)gaat het niet door!

Geef een reactie

KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL51 ABNA 0581489713