Bel vrijblijvend: 0572 - 373586

Olijven oogsten en Turks koken, Bafameer Turkije

Deze aanbieding is verlopen.

Olijven oogsten en workshop Turks koken

De olijfboom heeft een rijke symbolische en historische waarde voor deze streek van Turkije, bekend om zijn hoge kwaliteit, vaak biologische olijfolie. De godin Athena won de strijd tegen Poseidon, om de stad Athena, met een olijftak. De olijftak groeide uit tot een boom, die honderden jaren oud werd en de Raad der  Goden imponeerde met haar gezonde  gouden vloeistof, die uit het fruit kon worden geperst. De goudkleurige olie is geschikt om mee te koken en om wonden te verzorgen en de boom geeft schaduw tijdens de extreem hete zomermaanden en brandhout ter verwarming tijdens de lange koude winterdagen.

Dag 1: Aankomst.
U wordt van het vliegveld afgehaald en gebracht naar het Agora pension in het dorpje Kapıkırı. Ontvangst met een door de vrouw des huizes bereid diner bestaande uit een soep, karakteristiek voor  deze regio, voorafjes en salade, een hoofdmenu en fruit of een dessert. U krijgt dan informatie over het gebied en het weekprogramma.

Dag 2:
Ontbijt. Een wandeling door de oude stad Herakleia, wiens ruïnes lopen door Kapıkırı en de omgeving.  Börek (Turkse pastei) als lunch, klaargemaakt op een houtvuuroven, twee salades  van seizoen gebonden groenten en yoghurt afkomstig uit de lokale dorpen.
Na de lunch gaan we via een kleine wandeling naar de olijfgaarden en met de hand olijven plukken van de 50 tot 300 jaar oude bomen.  De olijven worden op ezels geladen en we keren terug naar het Agora pension. Gasten kunnen voor het diner relaxen in de kleine hamam (Turks badhuis).

Dag 3:
Onbijt. Olijven oogsten en verwerken met traditionele methodes (houten werktuig en hand gemaakte emmers) . Voor lunch staat een picknick tussen de  bijzondere rotsformaties van dit gebied, met sucuk (Turkse knoflook saus), kaas, tomaten, olijven, komkommer en halva.
In de middag worden de olijven per ezel terug gebracht naar Agora. We hebben een uur pauze. De olijven die de vorige dag zijn geplukt worden door de gasten onder begeleiding van de moeder van de familie bewerkt tot 2 soorten te weten çekişke (kırma) en dilme olijven.  De bewerkte olijven  kunnen door de gasten worden meegenomen als cadeautjes voor thuis.  Zij die behoefte hebben om te ontspannen na zo’n lange dag hebben de mogelijkheid om weer naar de hamam te gaan.

Dag 4:
Ontbijt. Trip naar Milas. We bezoeken de dinsdagmarkt en de lokale bazaar. Bezoek aan het Milas museum, Gümüşkesen monument, Baltalıkapı en Kurşunoğlu moskee.Vervoer naar het dorp Çomakdağ , gelegen op 30 minuten rijden vanaf Milas. Lunch in het huis van een dorpsfamilie met traditioneel eten zoals ayran (yogurt drankje). We maken een tocht langs de oude stenen huizen van  Çomakdağ. Het dorpsleven en de traditionele kleding van de dorpelingen zal u het gevoel geven dat  u een eeuw in de tijd teruggaat.

Dag 5:
Ontbijt. Olijven plukken en oogsten tot de lunch. Als lunch een picknick. De olijven worden door de ezels terug gedragen naar Agora. In de middag gaan we leren hoe we de olijven, geplukt in de vooraf gaande dagen, tot olie kunnen persen volgens de  soğuksıkım (koude-extrusie) methode. Eerst worden de olijven gekneusd door een stenen molen, daarna met voeten geplet in lauw water. Mehmet Akgun, de lokale zanger en dichter zal ons op zijn instrument vergezellen. Barbeque feest als diner om de oogst te vieren.

Dag 6:
Ontbijt. Na een lange en enerverende week kan deze ochtend, naar gelang de behoefte van de groep, vrij worden besteed.  Na de lunch neemt de groep deel aan een kookcursus en leren we traditionele gerechten klaarmaken, zoals keşkek, topuldak, karnıyarık (aubergines met gekruid fijngemaakte vlees vulling), en Turkse rijst pudding. Het tijdens de les klaargemaakte eten zal genuttigd worden bij het diner.

Dag 7:
Ontbijt. Vervoer per minibusje naar naar het nabij gelegen dorpje  Karahayıt. We lopen terug over een pad door de olijfgaarden, met een stop bij de  Kerdemlik Neolithic grottekeningen (7000-8000 voor Christus). De tocht loopt verder naar het Yediler klooster met zijn adembenemende fresco. Onze wandeling eindigt in het nabijgelegen dorp Gölkaya. Terug naar Kapıkırı.

Dag 8:
Vertrek. Ontbijt en dan vervoer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

Download hier de brochure voor deze week brochure olijven Bafameer

Arrangementen:

28 februari t/m 6 maart op basis van een 1 persoonskamer   € 1.095,00 Tijdelijk  € 995,-   info /  Boeken

De prijzen kunnen wijzigen i.v.m. met de fluctuerende prijzen van de vliegtickets.

Wat is inbegrepen:
Retourticket Amsterdam – Izmir/Bodrum incl. 20 kg ruimbagage en 6 kg handbagage.
Transfers van en naar het vliegveld Izmir/Bodrum.
Overnachtingen in pension Agora, ontbijt, dinner, picknicks en lunch.
Gids voor de hele week
Kook cursus
Olijven en olijf olie, zoveel als je mee wilt nemen
Excursie naar Milas en Çomakdağ, inclusief entree gelden en parkeer kosten
Dag wandeling met gids
Nederlandse reisbegeleidster (Els) aanwezig

En wat komt er nog bij:
De consumenten bijdragen van het garantiefonds € 15,00 per boeking.
Visum kosten ca € 20,00 per persoon, zelf online te boeken.
Alle persoonlijke uitgaven en de consumpties in het pension.
Alle overige kosten.

De betaling voor deze reis is conform de algemene voorwaarden:
Aanbetaling 30% reissom + extra kosten (GGTO + eventuele verzekering)
Restant 70% reissom uiterlijk 8 weken voor vertrek

Lees onder de deelnemerslijst de ervaringen van de boekers naar deze bijzondere plek.

Mijn reis met Els naar het Bafa meer in mei 2015 in Turkije heb ik als uniek ervaren.
De prachtige wonderschone plek raakte direct mijn hart en is daar ook gebleven.
Els is een fantastische reisleidster, die haar gasten goed in voelt, meedenkt en verandert in dien nodig.
Alles voldeed aan alle verwachtingen en zelfs meer……voor mij een onvergetelijke reis en de mooiste sinds jaren.
Ik voel mij dankbaar voor deze enorm fijne ervaring, die mijn leven heeft verrijkt.

Anje – 16-05-2015


Els, wanneer ga je weer?

Datum: 10 mei 2015 Geschreven door: Alie Peet
Review:
Als je met Els meereist naar het Bafa meer in Turkije, ga je met een bijzondere ervaring naar huis.
Haar keuze voor een verblijf direct aan dit verstilde meer laat zien dat ze het beste wil voor haar reizigers.
Het hotel biedt een weldadige rust, smaakvolle verfijnde Turkse maaltijden, goede kamers, vriendelijk personeel: alle ingrediënten voor herstel na je wandeling in de prachtige natuur in combinatie met cultuur.
Gids Mithat houdt van zijn habitat en wil dit graag met je delen.
Ik was met reisgenoten die elkaar respecteren in behoefte van samen of alleen.

Dit is zo’n reis waar je bij het vertrek al vraagt: “Els, wanneer ga je weer?”.

Sterke punten:
de authentieke plek
de accommodatie
de gids
mooie afwisselende wandelingen
indien gewenst afstemming ter plekke
verrassende prijs voor wat je allemaal krijgt

Zwakke punten:
nvt

Alie Peet beveelt www.singlesenzo.nl aan bij vrienden/bekenden


Hallo lieve Els,

Wat hebben we genoten. Precies  zoals je zegt, een unieke plek, het Bafameer, de bergen en natuurlijk het heerlijke verblijf in het pension. De wandelingen waren geweldig, elke dag een andere richting met bezienswaardigheden. Wat we zeer waardevol vonden was het eerste biertje na onze wandeling. De hele week met “vreemde mensen”, haha vanaf de eerste ontmoeting met elkaar voelde dat al niet meer zo en met elkaar is het leuk geweest de hele week. Heel veel gelachen, maar ook serieuze gesprekken kwamen aanbod. ’s Avonds, het eten was geweldig, allemaal van de streek maar heerlijk, vooral de avonden waar vis op het menu stond. Na afloop nog heerlijk genieten van een wijntje en ons slaapmutsje. Je whiskey had je al gedeeld met je vorige groep, maar de fles Raki werkte ook goed. Wij hebben genoten en echt vakantie gehad met lekkere inspanning maar perfecte ontspanning.

Zeker tot ziens !!

Gerda, André,  Joke, Babs, Edith en de Peters


Ik heb erg genoten van deze week. Ik kwam hier zonder verwachtingen en het totale concept is mij prima bevallen. Het feit dat ik van te voren wist dat jij er zelf bij was, gaf mij vertrouwen en rust. Prima pension, sfeervolle kamer, goede keuken en een interessante gids, Mithat. Mooie wandelingen door een afwisselende omgeving. Vrije dag naar Kusadasi was een leuke afwisseling van de week. Het verschil ontdekken tussen platteland en de stad is nuttig om te ervaren. Els, bedankt, ik heb een prima ontspannen week achter de rug waar ik nog lang aan terug zal denken.

Bedankt, Rian Vervoort


Leuke week, gezellige groep en ondanks mijn pijnlijke knie en “flapschoenen” mooie, fijne wandelingen gemaakt! Els, je uitdaging “om het beter te doen” is m.i. geslaagd. Je persoonlijke begeleiding en aandacht maken deze reis uniek!

Met dank en lieve groet van Netty


Els……de olie in de groep! Perfekte plek om snel te landen. Wandelen: de ideale manier om in de flow te komen, tot jezelf en tot elkaar te komen. Een persoonlijke ontdekkingsreis voor mij. Dank dat je daar met Singles Enzo voor mij was. Super dat je via google oppopte en dat ik ondanks mijn huivering voor Turkije voor deze reis heb gekozen. Vooral het persoonlijke haalde mij over en gaf direct vertrouwen. Heel ontspannen en vrij geef je iedereen de ruimte en stuur je subtiel op groepsgevoel en ’t loskomen van ‘t dagelijks leven.

DANK!! Esther van der Lans


Deze week heeft meer gebracht dan wat ik verwacht had. Het gevoel was direct goed. Het was net of we elkaar al jaren kenden. Plezier maar ook diepgang was aan de orde van de dag. Erg belangrijk vond ik dat ik me direct thuis voelde. De natuur was erg indrukwekkend. Heb genoten elk moment van de dag.
Bedankt, Wim Zwartjens


Els, ik heb een heerlijke vakantie gehad. Dank voor alles. Ik heb zelden een reisleider meegemaakt die zich op deze persoonlijke manier inzette voor haar gasten.
Ron.

Geef een antwoord

KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL51 ABNA 0581489713